Zembla, Adoptie Bedrog (2017)

Zembla bracht als eerste de adoptie schandalen naar buiten eerder dit jaar in Mei.
Waarvan vele geadopteerde al jarenlang van wisten werd ineens werkelijkheid omdat het voor heel Nederland kenbaar werd. Adoptiebedrog handel in geboorte certificaten, valse identiteiten en gesjoemel met papieren. Daar kwam 20 september 2017 nog schokkend nieuws bij zogeheten babyfarms waren in de jaren ’80 een normale gang van zaken in Sri Lanka.

De regering van Sri Lanka heeft een onderzoek aangekondigd naar het bestaan van zogeheten ‘babyfarms’ in de jaren tachtig. Hier werden vrouwen zwanger gemaakt voor de productie van adoptiekinderen.

Dat zegt de Sri Lankaanse minister Rajitha Senaratne van Volksgezondheid woensdag in het programma Zembla. Het is volgens het programma de eerste keer dat de regering van Sri Lanka het bestaan van zulke ‘boerderijen’ in de jaren tachtig erkent. Het bestaan van de ‘babyfarms’ was voor de regering van Sri Lanka in 1987 de belangrijkste reden om tijdelijk te stoppen met interlandelijke adoptie. In totaal werden in die periode 11.000 kinderen uit Sri Lanka ter adoptie aangeboden. Zo’n vierduizend van deze groep werd geadopteerd door Nederlandse ouders. Arme vrouwen werden tegen betaling naar de ‘babyfarms’ gelokt en zwanger gemaakt.
Om de baby’s ter adoptie aan te bieden werden ‘acteermoeders’ gebruikt. Deze vrouwen kregen geld als zij zich voordeden als moeder van een baby en het kind ter adoptie aanboden. ,,Ik kreeg er 2000 roepies”, zegt een van de ‘nepmoeders’ voor de tv-camera.  Hierdoor is het voor veel adoptiekinderen bijna onmogelijk hun biologische ouders terug te vinden. Senaratne neemt daarom het initiatief voor een dna-bank die kan helpen kind en ouders te herenigen. ,,De regering neemt deze zaak heel serieus”, aldus minister Senaratne.