Dilani Butink klaagt de Staat aan (2019)

Dilani Butink, geboren op Sri Lanka, geadopteerd door een Nederlands gezin. Rond haar adoptie is veel misgegaan. © De Gelderlander

Dilani (26) stelt adoptiestichting aansprakelijk voor ‘aangedaan leed’

Dilani Butink (26) uit Amsterdam stelt de stichting Kind en Toekomst uit Halle (Achterhoek) aansprakelijk voor het leed dat haar is aangedaan rond haar adoptie.

Dilani Butink werd in 1992 geboren op Sri Lanka. Ze werd via de stichting Kind en Toekomst geadopteerd. In de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw waren er onder meer op Sri Lanka veel misstanden rond adoptie. Kinderen werden na de geboorte in het ziekenhuis bij de moeder weggehaald. Tegen de moeder is gezegd dat het kind was overleden. In werkelijkheid werd het verkocht voor adoptie. BNNVARA legde deze praktijken onlangs bloot in de documentairereeks Adoptiebedrog. Dilani Butink is hierin ook te zien.

Bemiddelaar

Er is inbreuk gepleegd op haar rechten. Iedereen heeft het recht om te weten van wie hij afstamt. Dat weet mijn cliënt nietLisa Komp, Dilani Butinks advocaat

Haar Nederlandse ouders hadden eerst een ander kind gekregen, maar dat werd teruggeëist door de familie. Daarop ‘regelde’ een plaatselijke bemiddelaar binnen enkele dagen een nieuw kind: Dilani. Ze is nu 26, woont in Amsterdam en werkt als fotograaf. Op volwassen leeftijd ging ze op zoek naar haar biologische moeder. Op Sri Lanka bleek dat haar geboortepapieren vervalst waren. Ze heeft nu geen enkel idee over haar afkomst.

,,Dilani heeft de stichting per brief aansprakelijk gesteld voor het leed dat haar is aangedaan rond haar adoptie”, zegt Dilani’s advocaat Lisa Komp. ,,Er is inbreuk gepleegd op haar rechten. Iedereen heeft het recht om te weten van wie hij afstamt. Dat weet mijn cliënt niet. Een stichting die adopties regelt moet ervoor zorgen dat dat op een verantwoorde wijze gebeurt. Er waren signalen dat het op Sri Lanka niet goed zat met de adopties. In zo’n geval moet de bemiddelaar controleren of adopties nog wel verantwoord zijn.”

De stichting Kind en Toekomst haalt nog steeds adoptiekinderen naar Nederland. Of Butink en haar advocaat verdere juridische stappen gaan zetten, hangt af van de reactie van de stichting. ,,We kunnen niet afdwingen dat Dilani’s moeder gevonden wordt. Dilani zou in een juridische procedure een geldbedrag als schadevergoeding kunnen eisen. Maar veel belangrijker voor Dilani is het dat ze erkenning krijgt voor wat haar is aangedaan.”

De zaak komt meer in de belangstel­ling omdat de mensen die in die tijd geadop­teerd werden, nu jonge volwasse­nen zijn en zich dingen beginnen af te vragenLisa Komp, Advocaat van Dilani Butink

Rechtszaak

Onlangs werd bekend dat de stichting Mijn Roots, die de belangen behartigt van mensen die als kind vanuit Indonesië zijn geadopteerd, een rechtszaak aanspant tegen de Nederlandse staat. De stichting vindt dat Nederland in de jaren ’70 en ’80 niet genoeg heeft gedaan tegen de misstanden bij de adoptie. Ze wil dat de staat de geadopteerden financieel ondersteunt bij het zoeken naar hun biologische ouders. Komp: ,,De zaak komt meer in de belangstelling omdat de mensen die in die tijd geadopteerd werden, nu jonge volwassenen zijn en zich dingen beginnen af te vragen.”

Bron https://www.ad.nl/binnenland/dilani-26-stelt-adoptiestichting-aansprakelijk-voor-aangedaan-leed~a19c3e17/?referrer=https://www.google.com/