Ina Hut luidt Noodklok

Ina Hut (48) stopt in 2009 als directeur van adoptiebureau Wereldkinderen. Ze wil de verantwoordelijkheid voor interlandelijke adoptie niet langer dragen.

2009
Ina Hut tot 2009 was zij directeur van adoptiebureau Wereldkinderen. Uit onvrede over de misstanden bij adopties legde zij haar functie neer. Zij luidde toen al de noodklok bij het ministerie van Justitie over de misstanden in de adoptiewereld. Ze kreeg een lauwe respons en veel kritiek vanuit de adoptiewereld over haar heen.

2013
Op 28 mei 2013 heeft staatssecretaris Van Rijn van VWS in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de aanbevelingen van de Inspectie Jeugdzorg, die constateert dat er na plaatsing van het adoptiekind in een gezin nauwelijks meer bemoeienis is met de adoptieouders. En dat klopt, vanuit welk opzicht is er geen hulp, bemoeienis of wat voor vorm van controle of nazorg voor het adoptiekind.

2016
Als het aan de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming ligt, mogen er geen kinderen meer uit het buitenland worden geadopteerd en gaat het internationale adoptiebeleid op de schop. Dat is een mening die adoptiekind en initiatiefnemer van stopadoptie.nl volledig deelt met de RSJ en daar compleet achter staat. Als het advies door de politiek wordt overgenomen, zou dit betekenen dat het voor wensouders steeds moeilijker wordt om een kind te adopteren.

2017
De start van stopadoptie.nl is een feit. Van vele adoptie kinderen in Nederland blijken adoptie papieren onjuiste informatie te bevatten. We hopen met deze website de politiek in Nederland wakker te schudden deze verhalen aan te horen en dat Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie het advies van de RSJ opvolgt. Waarom? Om meerdere redenen. Bijvoorbeeld toen Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie naar Congo vloog om daar kinderen op te halen. En om over internationale adopties die opgeschort werden door dat land in afwachting van nieuwe wetgeving te praten. Het land bleek angst te hebben. Congo vreesde dat kinderen bij aankomst in het adoptieland zouden worden mishandeld of bij andere ouders worden ondergebracht dan is afgesproken.
Congo had gelijk het gebeurd in Nederland.